10 top selling Belgian goods in Russia

België is de 9de belangrijkste EU exporteur van goederen naar Rusland. Zo bedroeg het totale export volume van België naar Rusland in 2015 meer dan 3.000 miljard euro.

De situatie rond de sancties is nog niet opgelost maar Rusland blijft nog steeds één van de belangrijkste afzetmarkten voor de bedrijven in verschillende sectoren. Er zijn er aantal serieuze veranderingen in de consumptiegedrag van de Russische bevolking.

Duizenden Belgische bedrijven blijven actief in Rusland of plannen om die markt te benaderen. De belangrijkste exportrubrieken naar Rusland waren de chemische producten, transport, kunststof, farmaceutische en minerale producten, voeding en textiel.

België is wel goed gekend door de Russische consument; producten hebben wel een positieve algemene imago (premium kwaliteit, mooie stijl, goede smaak en lekker product). Men kan de Belgische producten overal tegenkomen. De meest bekende Belgische producten zijn de volgende:

  1. wafels
  2. chocolade
  3. tapijten
  4. bier
  5. behang
  6. dakpannen
  7. horloge
  8. wapen
  9. laminaat
  10. meubel

In Rusland kan men Belgische cafe’s of brasseries bezoeken, in de Belgische winkels boodschappen doen, in Belgische dorp huisje wonen, zeer bekende Belgische Herdershond kopen of de lid van Belgian-Russian Business Club te worden. De Russische markt is nog steeds zeer open voor de import van diverse producten.